המדריך לעזרת משפחת המכור
נכתב ע"י לימור וינטר M.Sc, Ph.D
פרק 1: גם אתם חשובים
בשביל לגמול קרוב מהתמכרותו, גם על סביבתו הקרובה לקבל עזרה מקצועית – ולהתחיל בטיפול ברגשות האשם ובבושה.
מהרגע שבו אנו מבינים שאדם קרוב ויקר לנו הוא מכור (בין אם לסמים, אלכוהול, הימורים או כל התמכרות אחרת) חיינו שלנו משתנים. מצד אחד הרצון העז להיות שם בשבילו ומהצד השני ההתמודדות שלנו כלפי עצמנו וכלפי העולם. ההתמקדות של רוב המערכות היא במכור, פחות בבני המשפחה ובקרובים שמסביבו. לעתים קרובות בני משפחה מאמינים שהתנהגותם היא זו שגרמה להתמכרותו של יקירם. הם מאמינים שלו התנהגותם או יחסם היו שונים, בן המשפחה היה מפסיק התמכרותו. כששינוי שכזה איננו קורה, הם מרגישים שמשהו לא בסדר איתם (בושה).
הסטיגמה החברתית כלפי המכור היא שלילית ומגיעה עד כדי בוז. החברה תופסת על פי רוב את המכור כאדם חסר עמוד שדרה וכחלש. על פי רוב ילווה יחס זה ברתיעה שניזונה מפחד הן מהמכור והן מפני ההתמכרות עצמה. תפיסת החברה את המכור אינה נשארת רק כלפיו אלא מתרחבת גם כלפי הקרובים לו. הסטיגמה הזו גורמת לבושה ולאשמה, ומונעת מהמכורים וגם מקרוביהם לבקש עזרה מקצועית.
אשמה אומרת "אני עושה משהו נורא ורע ואסור שאחרים ידעו עליו כי אז יתרחקו וימנעו ממני, ישפטו אותי ויבוזו לי". וכך קרובי מכורים נוטלים על עצמם, לא אחת, את תפקיד האחראים לכישלון.
בושה אומרת "עלי להסתיר את המעשים שלי, אם אנשים ידעו שאני עוקב אחרי המכור, מכפה עליו בעבודה, מחפש בחפציו או מסתיר את האלימות שלו הם יקטינו אותי, ישפטו אותי, יתרחקו ממני וירחיקו אותי מחברתם". כאשר קרובי המכור מאמינים שיש בהם משהו שאם אנשים אחרים יראו או יידעו אודותיו, גם הם עצמם כבר לא יהיו ראויים לקשר אנושי, זוהי בושה. קרוביו של המכור עשויים להרגיש שערכם שלהם קטן בעיני עצמם ובעיקר בעיני החברה, לו רק ידעה. כעת הם נאלצים להתמודד גם עם הערכה עצמית וחיצונית נמוכה. המתביישים מבינים היטב את "החטא" שקרובם המכור והם עצמם ביצעו כלפי הנורמות החברתיות התקינות ומרגישים גם אשמה וגם בושה.
כשמשלבים את רגשי האשמה עם הבושה, כמעט שבלתי אפשרי להודות בפני אחרים או בפני עצמנו שאנו מתמודדים עם מצב שכזה. כאשר משפחות חשות אשמה או בושה על התמכרותו של מישהו שאכפת להן ממנו, הן מכחישות לא אחת את חומרת הבעיה ואינן פונות לעזרה. המכור יאשים את בן המשפחה. בן המשפחה עשוי להאמין שהתנהגותו שלו, במקום השימוש בסמים, היא הבעיה (אשמה). זהו מעגל בלתי פוסק של בושה ואשמה שלא ייפתר עד לקבלת עזרה מקצועית.
ההתמכרות של אדם יקר לנו משפיעה ישירות על המשפחה כולה. בני זוג, ילדים והורים העדים לבן משפחה הנאבק בהתמכרות, חווים נזק רגשי, כמו גם השלכות כלכליות, משפטיות, רפואיות ואחרות. ההשפעות של התמכרות לסמים ואלכוהול יכולות להיות גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. האמון מתחיל להישחק. התקשורת הופכת לקשה יותר, ומבליטה תסכול. בני משפחה רואים את קרוביהם סובלים מתופעות לוואי של סמים או לחלופין זעם כשהמכור, למשל, בהשפעת אלכוהול. אחרים עשויים לראות את קרוביהם יורדים במשקל במהירות, והופכים להיות בלתי ניתנים לזיהוי. חלקם עשויים שלא לשמוע מאדם אהוב במשך תקופה ממושכת, ואז לגלות יום אחד שהוא דר-רחוב או שנפגע חס וחלילה ממנת יתר. הלם כזה יכול לגרום לקרוב משפחה לסבול מטראומה קשה או לפתח מנגנוני התמודדות לא בריאים. גם הם זקוקים לעזרה מקצועית, לא רק המכור עצמו.
כשבני המשפחה והקרובים חשים בושה ואשמה, הם משתדלים בתחילה בעיקר למנוע מהמכור גישה לסמים, אלכוהול, הימורים וכדומה. המשפחה בדרך כלל לא פתוחה לשינויים אמיתיים. ללא הכוונה מקצועית, הם יחפשו פתרונות לטווח קצר, כגון מתן תירוצים למכור כדי שלא ייפגע מסביבתו, עזרה בתשלום חשבונות, אספקת מזון וכדומה. "פתרונות" אלה רק משאירים את הבעיה בחיים ומטפחים אותה. הפתרון הטוב ביותר הוא טיפול גם עבור המשפחה וגם עבור המכור עצמו. מדובר בטיפול ממושך בן חודשים, לפעמים שנים. שינוי עמוק לוקח זמן ומאמץ. על בני המשפחה והקרובים הנוספים לקבל אף הם עזרה להבין התנהגויות ולהקל על האשמה והבושה שלהם עצמם. הפתרון הוא פשוט, אך עד שאנשים לא יפרצו את ההכחשה הנגרמת על ידי בושה ואשמה, מעט ישתנה. כאשר הבעיות הלא מטופלות נמשכות, בני המשפחה מפתחים בעיות משלהם. קרובים של אנשים מכורים עלולים לסבול מאוד. תסמינים שכיחים כוללים: כאבי ראש, כאבי גב, בעיות עיכול, דיכאון, חרדה והתקפי פאניקה.
בהחמרת הסטיגמה, אנשים מאמינים כי התמכרות ואלכוהוליזם הם בעיות "מוסריות" ולא מחלה או מצב בריאותי. אחרים עשויים לראות את המכורים כ"אדם רע" או "חוטא". עד שקרוביהם של המכורים לא יבינו שהתמכרות היא מחלה פיזית, רגשית, רוחנית וחברתית, הם ככל הנראה לא יפסיקו לחוש אשמה ובושה.
כדי להבליט את העניין נשאל אם בן משפחה חש אשמה ובושה כאשר אדם אהוב לו חולה בסוכרת או במחלות לב? במובנים רבים, התמכרות דומה למחלות אלו. סוכרת ומחלות לב הן מחלות גופניות המצריכות טיפול. אנשים חייבים לשנות את התנהגותם ואת עמדותיהם כדי להחלים ממחלה שכזו. חלק מההחלמות, כמו סוכרת, דורשות תחזוקה לכל החיים. זה נכון גם לגבי התמכרות. אם חולה סוכרת יבחר לאכול ממתקים, תהיה לו "הישנות". מכור בוחר לקחת סם לפי בחירה. מדוע אם כן משפחות כן כועסות כאשר מכור חוזר על התמכרותו, אך לא אם אדם סוכרתי או חולה לב חוזר על אכילה ואורח חיים שמסכן אותו? כיצד הייתם מרגישים, למשל, אם יקירכם הסובל מסוכרת או ממחלת לב היה מתגנב כל הזמן לזלול מאכלים לא בריאים לו, או אם לא היה נוטל תרופות כפי שנקבע? לו הייתם מסיעים את יקירכם החולה לרופא והורדתם אותו פעם אחר פעם, רק כדי לגלות שהוא לא הולך באמת לפגישה, אלא לקח את הכסף שנתתם לו עבור תרופות וקנה במקומן מזון שיהרוג אותו בסופו של דבר? סביר להניח שהייתם אמנם נסערים לכל היותר אבל מכיוון שאין לסוכרת, מחלות לב ומחלות כרוניות אחרות "סטיגמה" שלילית, סביר להניח שלא תרגישו בושה או אשמה. לא כך כשמדובר במכורים. כשלהתמודדות מצטרפות גם הבושה וגם האשמה – הסיפור הופך להיות אחר לגמרי. ובכדי להתמודד עם המציאות הזו כדאי שנפנה לעזרה מקצועית כמה שיותר מהר, לא רק עבור המתמכר עצמו, אלא בשביל הסובבים אותו.

פרק 2: עזרו לעצמכם
הניחו לבושה, ותרו על האשמה – ועזרו לעצמכם.
"אני מתבייש לספר לחברים שהבן שלי מכור", "אני מרגישה אשמה, כאילו שזה קרה איכשהו בגללי", אלה משפטים שקרובי משפחה של מכורים אומרים לעיתים קרובות. אם גם אתם מרגישים תחושות דומות, אתם לא לבד.
מנין מגיעות תחושות הבושה והאשמה?
גם אם קרובי המשפחה לא עודדו בפועל את ההתמכרות, כמעט תמיד עולות בהם תחושות של אשמה. אולי היו צריכים להבחין ברמזים עוד לפני שהגילוי היכה בהם? אולי היו יכולים למנוע מן המכור את ההידרדרות, או לעצור בעדו כשהמצב היה פחות גרוע? האם באמת עשו כל מה שבאפשרותם עבור היקר להם?
והבושה. אוי לבושה. מה יחשבו עלי אם ידעו שקרוב משפחה שלי מכור? אולי יחשבו שהיה לי קשר להתמכרות שלו? החברים שלי עלולים לשפוט אותי, למתוח ביקורת, אולי להתרחק ממני. ואם כך, אסור שיידעו!
מחשבות מעין אלה מובילות משפחות רבות של מכורים להתמודד עם המשבר בשקט, לבד, מבלי לחלוק עם חברים או בני משפחה נוספים; אבל חשוב להבין שהן מכבידות ומקשות על ההתמודדות. למעשה, ממש כפי שהמכור צריך סיוע מקצועי, כך גם משפחתו – ולשם כך יש להניח את הבושה ואת האשמה בצד ופשוט לבקש עזרה.
כשצוללים מטה, זקוקים לחמצן
בכל חברת תעופה, רגע לפני שהמטוס ממריא מבוצע תדריך בטיחות קצר. דייל, דיילת או סרטון שהוכן מראש מדגימים בפני הנוסעים מה צריך לעשות במקרה שבו חלילה תקרה תקלה במטוס במהלך הטיסה. בפרט, אחת מן ההנחיות לשעת חירום בכל מטוס בעולם קובעת כי במקרה של ירידת לחץ פתאומית בתא הנוסעים, מסכות חמצן ישתלשלו מעל הראשים – ואם אתם טסים בליווי אדם הזקוק לעזרה, עליכם לעטות קודם את המסכה על פניכם ורק אחר כך על פניו.
זה בדיוק הסדר: קודם כל לדאוג לעצמנו, ורק אחר כך למי שלא יכול או שמתקשה לדאוג לעצמו.
אתם אמנם לא נמצאים במטוס, אבל אם יש במשפחתכם הקרובה אדם מכור – הבן או הבת שלכם, בן או בת הזוג, אבא או אמא – אתם בהחלט נמצאים במצב של צלילה כלפי מטה. חייכם אולי לא בסכנה מיידית, אך הם מסתחררים ללא שליטה בכיוון לא רצוי; ועם כל הרצון לעזור לאדם המכור שאתם אוהבים, אתם חייבים לדאוג קודם כל לעצמכם.
חשוב לטפל במכור, אבל חשוב באותה מידה לטפל בכם
המכור נפגע וגם המשפחה נפגעת בגלל ההתמכרות. מעשיו היו, ואולי עדיין, משבר חריף וקשה בחיים שלכם. אבל מילת המפתח כאן היא "שלכם". אתם חשובים לא פחות ממנו.
בוודאי שצריך לעזור למכור להיגמל. בוודאי שצריך לאתר את הסיבות שהביאו אותו להתמכרות ולטפל בהן. בוודאי שצריך לעשות כל מה שאפשר כדי שהוא לא יחזור על מעשיו בעתיד. אבל כל הדברים הללו – שהם חשובים מאוד וקריטיים, אין ספק! – סובבים סביב המכור.
ומה איתכם?
מה עם המשפחה שלכם?
מה עם החיים שלכם?
אל תתנו לבושה ולאשמה להעיק עליכם. זכרו שהטיפול בכם חשוב בדיוק כמו הטיפול במכור. אתם הסביבה הקרובה ביותר אליו, אתם המשענת שלו, ואתם זקוקים לסיוע באותה מידה כמוהו. ככל שתבינו טוב יותר מה קרה למשפחה שלכם, וככל שתרכשו יותר כלים ודרכי התמודדות, כך יקרו שני דברים: תגדילו את הסיכוי להתמודדות טובה יותר של יקירכם עם ההתמכרות; ותרגישו הרבה יותר טוב.

פרק 3: צאו ממעגל הסבל
כבני משפחה ו/או חברים קרובים של מכורים, פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו במעגל נצחי מתיש ומרוקן ומיטלטלים בין שני קצוות: מצד אחד מסירות והקרבה, ומצד שני כעסים וניתוק. איך יוצאים מזה?
מהו מעגל הדילמה הפנימית?
"מעגל הדילמה הפנימית" הוא שמו של הקונפליקט הפנימי שמצוי בתוכנו: לעיתים נדמה לנו שכדי לעזור ולהציל את המכור היקר לנו, עלינו לתת לו יותר כסף, יותר השגחה, יותר תשומת לב, יותר טיפול ויותר שיחות. אנו נותנים עוד ועוד מתוך אמונה מלאה שהמחר יהיה שונה: מחר הוא לא ישתה עד טירוף, מחר היא לא תעשן עד עילפון, מחר הוא לא יהמר שוב, היא לא תזריק שוב. מחר יהיה אחרת וטוב.
אנחנו מאמינים להבטחות המכור שזו הפעם האחרונה. "אין ברירה", אנחנו אומרים לעצמנו. "אם לא אתן עכשיו, המצב יחמיר מאוד. המכור יאבד את מקום העבודה, השוק האפור יפגע בו, הוא יושלך לרחוב" וכיו"ב.
אבל יש פעמים בהן דווקא ההיפך נדמה בעינינו הנכון: שעלינו להפסיק לתת, לנתק מגע, להרחיק, להפסיק את התשלומים והחיפושים, הריצות והטיפולים. "אם נמשיך לתת", אנחנו חושבים, "הוא לא ילמד. צריך לנתק ולתת לו להסתדר בעצמו".
כיצד הקונפליקט משפיע עלינו?
אנחנו נקרעים. פעם בצד אחד של המעגל ופעם בצידו השני. פעם רוצים לתת ופעם רוצים להתנתק. בכל נקודת זמן אנחנו מתחבטים בתוך נפשנו פנימה: להתמסר או להתנתק? להקריב או להתעלם? לתת מדם ליבנו ומיטב כספנו, או לטרוק את הדלת ולברוח?
התנודות הנפשיות אלו עשויות להשפיע עלינו, בני המשפחה והחברים של המכור, בצורות קיצוניות. הן גורמות לנו לעייפות, להתרוקנות נפשית, כלכלית, גופנית ולאובדן היכולת לחשוב בבהירות. במובנים מסוימים, אנו עצמנו הופכים להיות "מכורים" למכור; אנו חסרי אונים מולו, מנהלים את חיינו כמו במופע אימים כאשר בכל רגע יכול להגיע טלפון, ואז יכול להתרחש משבר.
איך לשבור את המעגל?
האתגר הראשון בדרך להחלמה אישית ומשפחתית היא החזרת השפיות לחיינו, איסוף ובניית הכוחות והמשאבים הנפשיים והכלכליים שלנו. רק כך נוכל לחזור לחשוב בבהירות ולא מתוך פחד ואשמה.
כדי לעשות זאת, אני מציעה להציב לעצמנו מטרות. הן לא צריכות להיות מורכבות מאוד או קשות לביצוע, אבל הן כן חייבות להיות מדידות כדי שנוכל לדעת אם וכאשר השגנו אותן.
דוגמאות למטרות מדידות לחזרה לעצמנו:
- כתיבת 3 עמודים ביומן בוקר
- 4 דקות תרגילי בטן
- 20 דק הליכה ביום
- קפה עם חבר/ה
- חזרה לתחביב ישן
בתחילת התהליך, גם המשימה ה"פשוטה" ביותר עשויה להתגלות כמורכבת ולדרוש כוחות נפש שאינם עומדים לרשותנו; אבל חשוב לא להתייאש ולא להרים ידיים, אלא להתמיד.
כיצד נניע את עצמנו ונגייס כוחות?
קל לומר "לא להתייאש", אבל איך עושים את זה בפועל? מאיפה לשאוב את כוחות הנפש העצומים שנדרשים מאיתנו בתקופה קשה כזו? הנה כמה הצעות:
- לומר מדי בוקר: "אלוהים/כוח עליון/עולם – בבקשה תן לי כוח".
- נשאל את עצמנו: "נניח והייתי יודע/ת שמעשה זה שלי יציל את המכור שלי – האם הייתי מוצא/ת כוחות?". אם התשובה היא "כן" – מצוין! נגייס כוחות אלו לטובת משימתנו.
- שאלה נוספת שנוכל לשאול את עצמנו – "נניח ומישהו היה נותן לנו מיליון שקלים לטובת הליכה של רבה שעה ביום. האם הייתי עושה זאת?". אם התשובה היא "כן" – מצוין! זיהינו שיש לנו את הכוחות למטרה.
כדאי לדעת שלעיתים ידרשו מספר חודשים של התכוונות ובניית כוחות. יחד עם זאת, החדשות המשמחות הן שביצוע כל משימה, גם הקטנה ביותר, מביאה עמה באופן מסתורי ביותר – עוד כוח. אם נלך רבע שעה ביום במשך חודש או חודשיים, באופן טבעי נאריך את הסיבוב. אם נחזור לתחביב ישן לאט-לאט נרגיש שוב שמחה וימים רגועים ועוד.
לסיכום
כבני משפחה וחברים קרובים של מכור, אנו נמצאים בדילמה פנימית מתמדת שמעיקה ומכבידה עלינו. כדי להחלים ולנפץ את המעגל, עלינו לעשות צעדים קטנים בדרך חזרה לשפיות, לנורמלי, לבניית חוסן נפשי וכלכלי חדש. ככל שנתמיד, כך נצליח.
מה הלאה?
תודה רבה שקראתם את המדריך. הוא נבנה לאחר חשיבה רבה בניסיון לעזור לכמה שיותר אנשים ומשפחות שלמעשה אין להם שום אפשרות לקבל מענה לצרכים שלהם במסגרות הסטנדרטיות של הטיפולים בארץ.
להיות בני משפחה של מכור, זה אתגר לא פשוט. לאזן בין התחושות הקשות, בין עזרה מצד אחד אבל לא לעודד את דרך החיים ההרסנית מצד השני. אני בהחלט מאחלת לך רק שלווה ואני מקווה שהמדריך הזה עזר לך כמה שיותר.
אם ברצונך לקחת את העזרה לרמה הבאה, אני ממליצה ליצור איתי קשר ולבדוק אפשרות של תחילת תהליך טיפול מסודר. כל הפרטים מופיעים בקישור בלחיצה פה.
אז אני אמשיך לשלוח חומרים חשובים לכל המנויים שנרשמו למדריך הזה ולשמור על קשר. תודה שוב, המון בהצלחה ונתראה בקרוב.
בהערכה,
לימור
